joi, 7 august 2008

ejaculare etnica

Cu ce aş putea să încep un blog? Sincer, habar n-am. Convenţii peste convenţii.
Discriminarea este un subiect la ordinea zilei. A fost şi va fi în continuare, oricât de aprigă va fi lupta împotriva ei. Întotdeauna va exista un anumit grup de oameni care îşi pun eşecul pe seama unui anumit grup etnic sau care pur şi simplu cataloghează alţi oameni deoarece lor le e mai uşor să-şi verse frustrarea pe un anumit grup decât pe anumiţi indivizi din acel grup.
Să luăm o anumită situaţie. Ţiganii. Hoţi, violatori etc. Oare chiar toţi? Hm ... Dacă am spune că toţi ţiganii sunt aşa, ce ar opri un italian să spună că toţi românii sunt hoţi şi violatori? Aţi putea spune că doar ţiganii sunt aşa, românii din Italia fiind cinstiţi. Departe de adevăr. E plin de români şi nu doar de ţigani. Ah, nu toţi dar marea majoritate sunt aşa? De ce ai crede că marea majoritate? Poate din cauză că interacţionezi mai mult cu acea parte a acelui grup etnic şi pentru că doar ei ies în faţă, în evidenţă.
Sincer, eu admir foarte mult ţiganii care rămân la tradiţii, aşa numiţii ţigani de mătase. Îi admir pentru că au puterea de a se mândri că sunt ţigani într-o lume care-i judecă în permanenţă. Îi admir pentru că, deşi toţi aruncă cu noroi în ei, rezistă şi duc tradiţia mai departe. Îi admir pentru că ei sunt ţiganii care încalcă imaginea de ansamblu pe care societatea o are în legătură cu ei.
Ce fel de umanitate mai avem noi înăuntru dacă ne clasificăm ca pe nişte vaci, în funcţie de cât lapte dau. Ce ne diferenţează de animale dacă reducem totul la alb şi negru, la el şi eu, la români şi ţigani sau la români şi unguri.
Am făcut română cu o unguroaică. Şi ce dacă? Doar după nume ţi-ai fi dat seama. Cred că vorbea româneşte mai bine decât o samă de oameni citiţi la un loc. Era un fel de DEX ambulant. Deci, înc-odată un contraexemplu pentru oamenii de gen "ungurii ăia nu vorbesc corect". Şi v-as mai putea o grămadă de exemple în cazul ăsta.
Oare refuzăm să-i vedem ca pe nişte fiinţe umane şi ne batem in piept spunând că suntem mai buni? Suntem noi noua rasă ariană, superioară tuturor? Neah. Suntem nişte oameni cu cap pe umeri doar să nu plouă-n gât.

4 comentarii:

Blogger Mona a spus...

Treaba cu ungurii n-am avut, cu tiganii am mai des...pt ca la noi in dobrogea's foarte foarte multi.
Dar, sa stii ca eu sunt absolut neutra si impartiala...am prieteni tigani, oameni cu care ma salut cand ies din scara, si pe care-i respect la fel cum ma respecta si pe mine...

totusi...

Intr-un sondaj efectuat la o gradinita din romania, unde intr-o clasa erau cca 50% 50% romani tigani, copiilor li s-a dat cate o bomboana, dupa care individul care le-a dat, le-a spus copiilor ca ii mai asteapta la el pe cei care nu au primit bomboane...toti tiganii copii si-au bagat prima bomboana in buzunar si s-au dus sa-si mai ia inca una...:)
ce zici de asta?

7 august 2008 la 21:38  
Blogger anticristi a spus...

mi-ai dat maxima cu chestia asta. speachless. nu mai am argumente. :|

7 august 2008 la 23:02  
Anonymous Anonim a spus...

Wow: acum imi dau seama cat de lung e postul. Sper sa aveti rabdarea sa il cititi :D

Intr-adevar nu e bine sa bagam toti indivizii ce apartin unui anume grup etnic la gramada, intr-o oala, dar totusi cei mai multi dintre noi o fac. Voluntar sau involuntar. Problemele cu catalogarea indivizilor dupa grupurile etnice din care fac parte este foarte complexa si imi e groaza sa incep sa
despic firul in 4. Dar hai sa incerc totusi, caci imi place subiectul ;)

Si daca cele mai multe persoane sunt mai obisnuite cu obiceiurile tiganilor, hai sa incepem cu ei: Ei sunt catalogati drept hoti, lenesi, violatori, cheflii, etc. Exemple sunt pe toate gardurile incepand de la gardul scarii blocului in care locuim pana in Viena (va amintiti cu siguranta de episodul "Lebada"), Italia, Bruxelles, Paris si multe alte locuri, pe care mass-media nu ezita sa ni le expuna.

Contraexemple exista si ele, poate chiar mai multe, insa acestea nu ies cu nimic in evidenta fata de comun, si palesc pe langa ce vedem la TV, deci nu sunt promovate la nivel national de cate mai sus amintitii "binevoitori" care aduc ultimele noutati pe micile ecrane.

De unde a plecat totul? De la origini, evident: tiganii sunt (sau cel putin erau) un popor nomad, veniti din asia centrala. E normal ca ei sa aibe alte obiceiuri decat noi, ceilalti, si deci sa fie evitati, respinsi sau chiar subjugati de catre cei ce detineau puterea (bastinasii) in societate in timpurile respective. Daca bastinasii le respingeau obiceiurile, reactia lor evidenta era de conservare a acestora in randurile lor. Apoi, avand in vedere ca tiganii nu beneficiau de aceleasi drepturi ca si bastinasii, puteau fi inrobiti cu usurinta. Nimeni nu se impotrivea inrobirilor decat eventual tiganii insisi si nimeni nu ii putea ajuta. In societatea pe vremea ceea, ce functiona practic ca o societate sclavagista, tiganii nu au mai avut libertate secole de-a randul, si dorinta asta de a se impotrivi legilor si restrictiilor le-a intrat in sange.
Faptul s-a mentinut pana in zua de astazi; noi, ceilalti vrem sa ii "cizelam", sa ii "imblanzim", sa se comporte ca si noi. Ei, intreaga omunitate a rromilor, nu vor asta. Ei nu vor sa fie absorbiti de catre societatea noastra. Ei vor sa isi pastreze traditiile, obiceiurile si sistemul lor de valori, fapt care noua ne incita o oarecare senzatie de alienare si deci reactia noastra normala e de a-i respinge.

Acum ca am trecut peste partea de istorie, sa revenim in prezent si la problemele initiale:
Avand in vedere conjunctura istorica ce a dus la situatia actuala, formarea si dezvoltarea lor ca si etnie si obiceiurile inradacinate in neamul lor de-a lungul secolelor, cum putem avea pretentia sa ii putem trata de la egal la egal?!? Nu, nu putem. Avem un sistem diferit de valori si o cultura diferita. Nu o sa ne putem intelege cu ei usor.
Ne trebuie multa intelegere si toleranta pentru a face asta. Insa pentru a obtine intelegerea etnica nu ajunge ca una dintre etnii sa fie intelegatoare. In cazul tiganilor, imi pare rau sa spun, intelegerea este cam atrofiata. Atunci va pun urmatoarea intrebare: Noi de ce sa fim intelegatori cu ei, cand ei nu sunt cu noi? Si uite asa am ajuns la cercul vicios in care ne aflam.

Nu, nu toti tiganii sunt rai sau rauvoitori. Dar avand in vedere diferentele dintre etnii ce le purtam in sange, media caracterelor din randul etnic rrom este cea pe care cu totii o stim si nu ne prea convine (tocmai din cauza ca noi nu agreem ce ei agreeaza). Ca la orice medie, exista si abateri. Abateri inspre pozitiv (exemplele pozitive care pe noi ne face sa ne mai gandim inca o data la statutul lor in societate si nedreptatile care se abat asupra lor) si abateri inspre negativ (cei care apar la
stirile de la ora 5, hotii si violatorii din vestul europei ce ne fac tara de ras, si pierde-vara si derbedeii de la coltul blocului care ne provoaca sila).

Si totusi, dupa un post kilometric, la ce concluzie am ajuns? Concluzia mea personala este ca e bine ca fiecare etnie sa isi pastreze cultura si obiceiurile si sa nu se amestece cu alta cultura, pentru ca isi va pierde din originalitate, unicitate si frumusete. Nu trebuie sa judecam indivizii dupa grupul etnic din care fac parte, dar sa avem totdeauna in vedere inclinatiile inevitabile ale acestora. In acest fel
abaterile (ce noi le numim) pozitive se vor putea integra fara probleme in societatea cu care noi suntem
obisnuiti, sa ne facem prieteni printre ei. Iar peste abaterile negative sa se rasfranga puterea legii ce ne guverneaza pe toti, indiferent de etnie, dar cu aceiasi putere si (lipsa de) mila ca si asupra
toturor celorlalti nelegiuiti.

Vrand-nevrand, si ei traiesc in Romania si fac parte din societatea romaneasca; si asupra tuturor
cetatenilor romani se abate umbra constitutiei si a mormanelor de hartii impanzite cu legi.

10 august 2008 la 16:37  
Blogger Tiberiu-Eduard a spus...

Ce-am inteles eu din postul lui Satanicblack... ca uneori, chiar fiind un om de bun simt, tot reusesti sa gasesti argumente sa fii putin rasist. Iar printr-un limbaj cizelat si o atitudine aparent binevoitoare, poti foarte usor da impresia ca e chiar ok sa fii rasist. Si nu vreau sa jignesc pe nimeni, asta e impresia mea.

N-o s-o lungesc. Sau macar o sa incerc:

1. Tiganii au fost robi, nu sclavi. Sistemele sclavagiste sunt comune in Antichitate, ei au ajuns aici in Evul Mediu, cand deja relatiile gentilice se impusesera in Europa dupa caderea Imperiului roman de Apus sunt loviturile triburilor germanice iar sclavia disparuse. Intai au fost confundati cu egiptenii, care si ei erau urati prin partile astea. Aparuse o teorie cum ca ei venisera din Egipt, nu din India. De ce urati? Ca aveau pielea cafenie si obiceiurile diferite. Romanii, mai bine decat multi altii, s-au priceput de minune sa fie rasisti. Vezi gr. aygiptos - gipsy.

2. Situatia lor seamana mult cu a cainilor maidanezi in Romania. Nu fac misto, nu-s ironic. Cand in Principate (sec. XVIII- XIX) s-a simtit nevoia adoptarii legilor moderne, si a unei conceptii politice moderne, necesara modernizarii natiunii si unirii principatelor, s-au adoptat si legi (poveste lunga cu Iluminismul si Revolutia franceza, Revolutia americana, etc). Treaba e ca legile astea nu mai permiteau robia (Liberté, Egalité, Fraternité – makes sense?). Ce s-a intamplat? Boierii i-au eliberati pe tigani ( sau i-au "slobozit din robie"), la fel cum cei ce s-au mutat de la casa la bloc ( atunci cand comunistii au inceput sa construiasca blocurile astea gri si frumoase) si-au lasat cainii pe strazi sa bantuie liberi. Cam asta e foarte pe scurt istoria etniei rrome.

3. Intrebare: E, cu toate astea, noi, care i-am inrobit pe tigati si i-am lasat vai de p... lor pe drumuri, fara niciun sprijin (sa n-o dam acum in SF-uri ca de la 1800 si ceva sau 1900 si pana ieri, tiganii au avut avantaje concrete de la statul roman, ca ne fulgera-n teasta zeii furiosi), astazi, inca mai reusim sa cautam scuze si argumente cum ca ei sunt nu stiu cum si ca de fapt e ok sa fii “putin” rasist, sau ca romanii nu-s rasisti, doar ca urasc tiganii. Sunt, nu stiu cat la suta dintre ei, violatori, pesti, hoti, put, etc. Dar sunt asa in mare parte din vina noastra. Foarte mare parte… De exemplu. Bunica-miu, cand s-a mutat de la casa l-a bloc, ca asa au vrut comunistii, l-a lasat “slobod” pe Azorel. Cainele lui din curte. N-avea ce sa faca cu el pesemne… Asta, ca asa a simtit, s-a inmultit. Asa fac uneori cainii. Ca si oamenii, ca si turturelele… si alte vietuitoare. Mai toate, ca pe unele reusim noi sa le exterminam. E… la mine la scara, in unele nopti latra un idiot de caine. Ghici cine-i asta? E stra-stranepotu’ lu’ Azorel! A cui e vina ca ma freaca el la cap latrand noapta? A lui? Cainii mai latra din cand in cand… asa-s ei. Sau a lu’ bunica-miu? Sau a comunistilor? A cui e frate vina? Nici nu conteaza a cui e vina, daca stau sa ma gandesc, atata timp cat poporu’ asta se pricepe atat de bine sa arunce cu ea de colo-colo.

Am zis ca incerc sa fiu scurt, da' n-am reusit. C'est la vie... numai bine!

9 octombrie 2008 la 18:48  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire